Μόλις συνειδητοποιήσατε ότι κάηκε η ασφάλεια, αλλά πώς το καταλάβατε; Σε μια ξαφνική διακοπή ρεύματος, αυτό που πρώτα απ’ όλα αναρωτιόμαστε είναι αν πρόκειται για γενική διακοπή ή για πρόβλημα του ηλεκτρολογικού πίνακα του σπιτιού σας. Μπορεί, όμως, να διαπιστώσουμε ότι μόνο ένα μέρος του σπιτιού, συγκεκριμένα δωμάτια, έχει μείνει χωρίς ρεύμα. Μήπως, λοιπόν, κάηκε η ασφάλεια; Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορείτε να διερευνήσετε και να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας, αλλά τις περισσότερες φορές, καλύτερα να καλέσετε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο, για να είστε σίγουροι ότι θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία η οποιαδήποτε ηλεκτρολογική βλάβη.
Στην περίπτωση που δεν έχετε ρεύμα, είτε υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο της ΔΕΗ – black out, είτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα μέσα στο σπίτι σας. Κατ’ αρχάς, ελέγξτε τον πίνακά σας. Κοιτάξτε τα λαμπάκια, για να δείτε αν είναι αναμμένα. Αν δεν είναι αναμμένα, ελέγξτε αν δουλεύει το ασανσέρ της πολυκατοικίας σας, τα φώτα στις σκάλες και κοιτάξτε έξω, να δείτε τι γίνεται με τα άλλα σπίτια. Αν το πρόβλημα είναι γενικότερο, ειδοποιήστε τη ΔΕΗ για τη βλάβη, στο Κέντρο Εξυπηρέτησης & Βλαβών 11500.
Αν το πρόβλημα περιορίζεται στο δικό σας μόνο διαμέρισμα, δοκιμάστε να ανεβάσετε μία μία τις ασφάλειες στον πίνακα. Ελέγξτε αν είναι όλες οι ασφάλειες πάνω, αν το ρελέ διαρροής είναι πάνω και αν η γενική ασφάλεια είναι κι αυτή πάνω, αν είναι αυτόματη. Αν όλα αυτά είναι εντάξει και πάλι δεν έχετε ρεύμα, θα έχει πρόβλημα η ασφάλεια του μετρητή της ΔΕΗ ή κάηκε η ασφάλεια. Αν το ρεύμα ήρθε προσωρινά, αφού σηκώσατε την ασφάλεια, και μετά η ασφάλεια ξαναέπεσε, ή κάποια ασφάλεια δεν σηκώνεται, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στις ηλεκτρικές συσκευές σας. Αποσυνδέστε όλες τις συσκευές από την πρίζα, αφού είναι πιθανόν κάποια από αυτές να προκαλεί βραχυκύκλωμα.
Από τις ηλεκτρικές γραμμές περνάει συγκεκριμένη ένταση ρεύματος, και σε κάθε μία αντιστοιχεί και ένας διακόπτης ασφαλείας. Αν ξεπεραστεί η ένταση αυτή, υπάρχει υπερφόρτωση, δηλαδή υπέρβαση ηλεκτρικού φορτίου, και τότε πέφτει η ασφάλεια. Αν, όμως, η ασφάλειά σας δεν είναι αυτόματη, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσετε ότι κάηκε η ασφάλεια.
Από πού φαίνεται ότι κάηκε η ασφάλεια του πίνακα;
Αν αντιληφθείτε να έρχεται μια έντονη μυρωδιά καμένου από τον πίνακά σας, μια χαρακτηριστική μυρωδιά, σαν ψαρίλα, κάποιο καλώδιο θα έχει υπερθερμανθεί ή κάηκε η ασφάλεια. Η μυρωδιά πολλές φορές σημαίνει ότι τα καλώδια που συνδέονται με τις ασφάλειες έχουν φθαρεί. Πολλές φορές δεν είναι από την αρχή καλή η εγκατάσταση (κακή ποιότητα του καλωδίου, λάθος καλωδίωση κατά τη σύνδεση των πριζών) ή αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου τα καλώδια, δημιουργώντας σπινθήρες.
Αν κάτι σάς μυρίσει, κλείστε τα φώτα, σβήστε τις ηλεκτρικές συσκευές και καλέστε άμεσα τον ηλεκτρολόγο. Ακόμα και αν η μυρωδιά φύγει, το πρόβλημα θα παραμείνει και θα θέσει την ασφάλειά σας σε κίνδυνο. Μία άλλη ένδειξη ότι κάηκε η ασφάλεια είναι το να μην έχετε φως σε ένα ή περισσότερα δωμάτια, αλλά η γενική ασφάλεια να είναι ανεβασμένη. Μπορεί, βέβαια, να έχει καεί η ασφάλεια είτε στον πίνακα είτε στο ρολόι της ΔΕΗ.
Αν έχετε μια ιδέα από ηλεκτρολογικά, μπορείτε να ελέγξετε μόνοι σας τις ασφάλειες στον πίνακά σας. Στο πώμα της ασφάλειας υπάρχει μια μικρή οπή. Ακουμπήστε τη μύτη ενός δοκιμαστικού κατσαβιδιού στην οπή και ελέγξτε αν ανάβει η λυχνία του κατσαβιδιού. Αν ανάβει, η ασφάλεια είναι εντάξει. Αν δεν ανάβει, αυτό σημαίνει ότι είτε δεν έρχεται ρεύμα από το μετρητή ρεύματος είτε η ασφάλεια έχει καεί, δηλαδή έχει υποστεί τήξη το φυσίγγιο της ασφάλειας. Πρέπει να κατεβάσετε το γενικό διακόπτη του πίνακα και να ξεβιδώσετε το πώμα της ασφάλειας, για να δείτε αν έχει γίνει τήξη στο φυσίγγιο.
Κάθε ασφάλεια αποτελείται από το πώμα, τη βάση, που είναι στερεωμένη στον πίνακα (ασφαλειοθήκη), και το φυσίγγιο. Πάνω στη βάση της ασφάλειας είναι βιδωμένο το πώμα που κρατάει στο εσωτερικό του το φυσίγγιο. Μέσα στο φυσίγγιο βρίσκεται ένα λεπτό συρματάκι. Όταν περάσει μέσα από την ασφάλεια ρεύμα μεγαλύτερο από το κανονικό, λιώνει το συρματάκι (τηκτό) και η ασφάλεια καίγεται. Αν οι γνώσεις σας το επιτρέπουν, μπορείτε να προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε την ασφάλεια, βάζοντας στη θέση της μια ασφάλεια της ίδιας έντασης (ίδια αμπέρ) με την αρχική. Υπάρχει, όμως, η περίπτωση, αφού την αλλάξετε, να ξανακαεί, αφού δεν θα έχει λυθεί το πρόβλημα που δημιουργεί το βραχυκύκλωμα.
Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον ηλεκτρολόγο σας και να του πείτε να αντικαταστήσει, κάποια στιγμή, τη γενική σας ασφάλεια με μία ημιαυτόματη, αν δεν έχετε τέτοια, την οποία θα μπορείτε απλά να την ανεβάζετε, αν αντιμετωπίσετε ξανά κάποιο πρόβλημα τέτοιου είδους.
Σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να μην δοκιμάζετε την τύχη σας με πατέντες που διαβάσατε στο internet ή με συμβουλές φίλων. Η ασφάλεια είναι το παν για σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αν θέλετε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, καλέστε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο όταν διαπιστώσετε ότι κάηκε η ασφάλεια.