Λαμβάνεις υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος; Θες να μειώσεις την κατανάλωση αλλά δεν ξέρεις ποια συσκευή «καίει» περισσότερο; Θέλεις να μάθεις πόσο τελικά θα πληρώσεις και βασικά tips για να μειώσεις το λογαριασμό ρεύματος;
Μπες στο «σπίτι» της ΡΑΕ και υπολόγισε το κόστος κάθε συσκευής.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε συνεργασία με τις Ενώσεις Καταναλωτών δημιούργησαν ένα νέο εργαλείο για να υπολογίσεις το λογαριασμό ρεύματος (εκτός δημοτικών φόρων, τέλος ΕΡΤ και ΤΑΠ). Έτσι, θα δεις και από ποιες συσκευές πρέπει να μειώσεις την κατανάλωση και να εξοικονομήσεις χρήματα!
Η ιστοσελίδα της ΡΑΕ αναρτά τις τιμές και τις χρεώσεις, επομένως μέσω της εφαρμογής θα υπολογίσεις τις χρεώσεις των προμηθευτών που μπορούν να αλλάζουν κάθε μήνα και τις επιδοτήσεις, για να έχεις όλο και πιο ακριβή αποτελέσματα!
Πώς θα υπολογίσεις το λογαριασμό ρεύματος;
Στην ιστοσελίδα ElectricityCostCalculator.gr οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν την ενέργεια (κιλοβατώρες) καθώς και το κόστος χρήσης των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών τους.
Πιο συγκεκριμένα, μπαίνοντας στο «σπίτι» διαλέγεις τις οικιακές συσκευές που διαθέτεις με ένα κλικ, εισάγεις τον χρόνο χρήσης της κάθε μίας και επιλέγεις την τιμή κιλοβατώρας που προσφέρει ο Προμηθευτής σου. Έτσι, κατά προσέγγιση ενημερώνεσαι για το κόστος ρεύματος.
Για τη διευκόλυνσή σου έχουν ήδη προεπιλεχθεί οι τυπικές συσκευές που χρησιμοποιεί ένα μέσο νοικοκυριό, οι ενδεικτικές τιμές κατανάλωσης και η διάρκεια χρήσης τους, καθώς και η μέση τιμής Προμήθειας του τρέχοντος μήνα.
Ο υπολογισμός του κόστους, που είναι ενδεικτικός, και αποτελεί εκτίμηση λογαριασμού έχει γίνει με προκαθορισμένες τιμές ημερήσιας διάρκειας λειτουργίας κάθε συσκευής
Το Κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν περιλαμβάνει δημοτικά τέλη και φόρους, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τη χρέωση ΕΡΤ και το ειδικά τέλη.
Τα tips εξοικονόμησης ενέργειας
1. Ηλεκτρική κουζίνα: Χρησιμοποιούμε χύτρα, ψήνουμε όλα τα φαγητά μαζί στον φούρνο, σβήνουμε τις εστίες και τον φούρνο 10’ πριν μαγειρευτεί το φαγητό.
2. Πλυντήριο Ρούχων – Πιάτων: Πλένουμε στους 30°C, επιλέγοντας το οικονομικό πρόγραμμα
3. Ψυγείο: Δεν αφήνουμε ανοικτό το ψυγείο για πολλή ώρα και ρυθμίζουμε την ψύξη στους 7°C και την κατάψυξη στους -18°C.
4. Θερμοσίφωνο: Δεν το ξεχνάμε ανοιχτό
5. Σίδερο: Ξεχωρίζουμε τα ρούχα που δεν χρειάζονται σιδέρωμα.
6. Πιστολάκι: Μειώνουμε τον χρόνο στεγνώματος των μαλλιών και ρυθμίζουμε τη συσκευή σε ενδιάμεση θερμοκρασία αέρα.
7. Τηλεόραση – κονσόλες – Η/Υ: Σβήνουμε τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε
8. Λαμπτήρες: Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και φροντίζουμε σβήνουμε τα φώτα όταν δεν βρισκόμαστε στον χώρο.
9. Τοστιέρα: Ψήνουμε περισσότερα του ενός τεμάχια παράλληλα, αποσυνδέουμε τη συσκευή από την πρίζα μετά τη χρήση.
10.Βραστήρας: Φροντίζουμε κάθε φορά να ζεσταίνουμε μόνο την ποσότητα νερού που θα χρειαστούμε.
11.Θέρμανση: Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη μέχρι τους 20°C βαθμούς.